Estimările Fitch privind sectorul bancar din România în 2014

Estimările Fitch privind sectorul bancar din România în 2014
Publicat: 18/12/2013, 12:25

Calitatea activelor din sectorul bancar românesc va continua să se deterioreze în prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea băncilor se va menține la un nivel slab în 2014, potrivit unui raport Fitch.

Într-un mediu economic dificil, cu o revenire fragilă, profitabilitatea se va îmbunătăți ușor față de 2013 odată ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipează analiștii agenției de rating.

Contrar estimărilor prezentate de Fitch cu un an în urmă, situația din sistemul bancar al României a contiuat să se deterioreze în primele nouă luni din acest an, cu o creștere a creditelor neperformante în ritm similar cu primele nouă luni din 2012. Totodată, ritmul de creștere a creditului neperformant a fost accentuat de scăderea soldului creditelor.

Fitch anticipează că rata de creștere a creditelor neperformante va încetini anul viitor. Totodată, o revenire mai largă nu pare probabilă, având în vedere că revigorarea activității economice va fi moderată, iar băncile se concentrează pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, și nu pe creditare.

Ratele creditelor neperformante ar putea crește în trimestrul al patrulea, după ce BNR a inițiat o reevaluare a clasificării creditelor și provizionării, notează Fitch.

Riscurile legate de ponderea ridicată a creditelor în valută nu se vor tempera curând, având în vedere că o mare parte din aceste împrumuturi reprezintă credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen lung, iar creditarea, predominant în monedă locală, merge greu în prezent, se arată în raport.

Fitch consideră că ratele de adecvare a capitalului vor scădea la finele acestui an, din cauza necesității constituirii de provizioane suplimentare, dar se vor stabiliza ulterior.

Ratele de adecvare a capitalului reglementat sunt în prezent, în România, cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS (calculate conform stantardelor internaționale de raportare financiară), pe fondul mecanismelor prudențiale (rezerve mai ridicate) impuse de autoritățile române, notează Fitch. Agenția anticipează ca această diferență să se restrângă pe măsură ce nivelul rezervelor obligatorii va fi redus.

Totodată, profilul de finanțare al sectorului bancar românesc se îmbunătățește treptat, raportul credite-depozite coborând cu aproximativ 10 puncte procentuale în trimestrul al treilea raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, la 108%.

Lichiditatea în lei este „confortabilă”, în timp ce deficitul de finanțare în valută este încă semnificativ, însă se închide treptat.

Veniturile din dobânzi și veniturile totale ale băncilor vor fi probabil afectate de scăderea dobânzilor la lei, revenirea întârziată a creditării și focusarea băncilor pe sursele locale de finanțare, anticipează agenția de rating.

Deși apariția de noi credite neperformante este așteptată să încetinească anul viitor, provizioanele vor rămâne probabil la un nivel ridicat, având în vedere necesitatea de creștere a ratei de acoperire a creditelor neperformante existente. În acest context, băncile se vor concentra pe eficientizarea cheltuielilor și realizarea e economii, ceea ce ar putea conduce la „repoziționarea” unor instituții de credit și chiar la consolidări în sectorul bancar.

Perspectiva sectorului bancar din Europa Centrală și de Est este una stabilă, afectată de o revenire economică fragilă și probleme cu calitatea activelor pe unele piețe. În România și Ungaria continuă să fie predominante riscurile negative, în timp ce băncile din Polonia, Cehia și Slovacia vor continua să aibă performanțe mai bune față de alte țări.

Fitch atribuie României ratingul „BBB-„, cu perspectivă stabilă. BCR și BRD, cele mai mari bănci din România, sunt notate cu calificativul „BBB+”, de asemenea cu perspectivă stabilă. Banca Transilvania are ratingul „BB-„, cu perspectivă stabilă, iar UniCredit Țiriac Bank „BBB”, cu perspectivă negativă. Garanti Bank România are calificativul „BBB-„, cu perspectivă stabilă, iar ProCredit Bank este notată de Fitch la nivelul „BB+”, cu perspectivă stabilă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Radu Mazăre va fi eliberat din închisoare
Fostul edil al Constanței a fost eliberat, iar... Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Primele...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
AFECȚIUNILE de care suferă Delia! Cum se manifestă sindromul Peter Pan, ADHD, misofonia și anxietatea
A plecat să studieze în Spania acum 10 ani şi n-a mai vrut să se...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Exerciţii militare cu câini-roboţi progamaţi de chinezi să ucidă
Anunț de ULTIMĂ ORĂ: Primele IMAGINI DIRECTE cu nașterea Universului!
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie...
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
VIDEO Infern într-un parc de distracții: cel puțin 27 de copii și părinți au murit...
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Vești bune pentru Radu Mazăre! Fostul primar al Constanței iese din închisoare după cinci ani
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Care este „cel mai stresant aeroport” european? A pierdut 34.000 de bagaje într-un singur an
×